INNE - FORUM

podsumowanie dekady

15 sierpnia 2010

kiedy startujecie?

osiemnastka
  • "w jazzie nas interesuje ładna melogia i zgrabny hook", to jakby laik rockowy rekomendował deep purple zamiast velvet underground bo "w rocku interesuje go fajny groove i i przyjemny riff" czasem nie warto tak się obnosić ze swoją ignorancją, bo wychodzi się na totalnego cieniaka, bez odbioru
    tmwwth (12 listopada 2010)
  • @ –Bro, 12/11/2010 10:42 Nie rozumiem tego wezwania do dania sobie spokoju z jazzem na porcys - i niesmaku wobec oceniania go pod kątem 'popowości'; toż właśnie na tym polega specyfika porcys, jakości 'popowych' szuka się tu w najróżniejszych gatunkach, formach. to "z perspektywy popu - może tak" jest kluczowe. jeżeli chodzi o jazz na porcowych listach, nie chodzi o zdawanie relacji o tym, co w nim piszczy, tylko o tych, którym zdarza się zagrać ładną melodię, czy wyciąć zgrabny hook. proste.
    Ra (12 listopada 2010)
  • Listy całkiem spoko, jest komercyjny pop, jest hip-hop, elektronika i rock. Wszystko zgodnie z tym, o czym Porcys pisze. Dajcie sobie spokój z jazzem i muzyką współczesną na listach Porys.com, bo jeśli Waszym zdaniem Jazzpospolita nagrała lepszą EPkę, niż Łoskot Sun czy Sing Sing Penelope, bracia Oleś, Trzaska, 100nka, Pink Freud (tu zdarzały się słabsze) którykolwiek ze swoich longplayów, naprawdę jako redakcja (może są wyjątki w pojedynczych przypadkach) średnie macie pojęcie o tym, co w polskim jazzie piszczy. Jeden Pierończyk czy Obara wiosny nie czyni, a nadmiarowość Stańki pokazuje, że cenicie w jazzie melodie i nastrój, a to niekoniecznie jest najistotniejsze z perspektywy innowacji w gatunku. Z perspektywy popu - może tak. Kilku kompozytorów muzyki współczesnej na tej liście wygląda jak kwiatek przy kożuchu. Dobra rada - po raz kolejny: pop, rock, elektronika, hip-hop = lista Porcys w podsumowaniu dekady 2010-2020. Muzyka współczesna i jazz - osobno jako dodatek, głosuje kilku redaktorów, którzy faktycznie tego słuchają. Przepaść pomiędzy młodszymi kontrybutwrajterami, a Borysem Dejnarowiczem i bodajże Jędrasem Mateuszem (o ile dobrze pamiętam to druga osoba, która pisała o muzyce poważnej) jeśli chodzi o rozumienie muzyki współczesnej jest zbyt duża, by wrzucać ten gatunek na zbiorczą listę. Co innego rock, pop, elektro i hiphop.
    Bro (12 listopada 2010)
  • o, łódka.
    szczur (12 listopada 2010)
  • where the fuck are my songs
    james murphy (12 listopada 2010)
  • Super, że "Which Song" na podium (miejsca 1 i 2 były raczej oczywiste). Zupełnie zmieniłbym kolejność kawałków Kylie. "What You Waiting For?" >>> "Hollaback Girl".
    Qfwfq (12 listopada 2010)
  • to chyba w 20 będzie http://www.youtube.com/watch?v=TSVHoHyErBQ
    FTR (11 listopada 2010)
  • >–Roy Makaay, 11/11/2010 22:47 Pan, widzę, nietutejszy? <mistrz dowcipu>
    Twój Stary (11 listopada 2010)
  • Kiedy będzie reszta singli?
    Roy Makaay (11 listopada 2010)
  • "here I dreamt I was an architect"? "it's gonna take an airplane"? "if you go" SEB?:) (eksplodowałaby mi głowa)
  • lista FTRa to chyba dobra reprezentacja
    szczur (11 listopada 2010)
  • remix ignition !
    L (11 listopada 2010)
  • Faktycznie umknęło. To ja nie wiem co w pierwszej dziesiątce będzie, chętnie bym What you waiting for zobaczył też.
    glootech (11 listopada 2010)
  • <liczy na "Familiar Feeling" w pierwszej dwudziestce, wie, że to raczej niemożliwe, szlocha, bo to zapomniana popowa perła>
  • zapomniałem o lady, ciekawe czy będzie w top 20
    FTR (11 listopada 2010)
  • Nelly Furtado wyżej niż "Since I left you" .. tak jak z przymrużeniem oka traktowałem ten ranking, to to jest jakimś niesmaczynym żartem. Ja nie wiem, to specjalnie tak żeby się wyróżnic ? Czy może ośmieszyc .. btw tak jestem zagorzałym fanem Avalanches :)
    ja (11 listopada 2010)
  • ale serio Justin wydał coś w Kranky?
    stefans (11 listopada 2010)
  • o, albo ciekawe czy 'deceptacon' w remiksie dfa się załapie
    V79 (11 listopada 2010)
  • jak nie wejdzie 'day of mine' to się wkurwię, jak nie wejdzie 'we need a resolution' też się wkurwię, a jak ostatecznie nie wejdzie nic od lcd soundsystem (a pewnie nie wejdzie) to będzie mi smutno
    V79 (11 listopada 2010)
  • o co chodzi z tym Tytanikiem przy Missy E.?
    LOL (11 listopada 2010)
  • w sensie "mam kurwę w oczach"
  • move your feet poza pierwszą trójką = kurwa w oczach maćka.
  • kylie zaskakująco nisko. generalnie bardzo spoko. acz zdanie "U podstaw utwór, uknuty przez włoskiego dj-a C. Spillera, istniał jako goły podkład" to jakiś koszmarek straszny...
    r (11 listopada 2010)
  • can't get you... było jakoś w połowie listy. pewnie braxowe 'intro' i 'i believe in you' nie wejdą a szkoda.
    a. (11 listopada 2010)
  • cgyoomh jest na 46 strzelam 25 singli, ciekawe co odpadnie: love at first sight just the way you are if i ever feel better signs house of jelaous lovers day of mine (ludicrous idiots) e.d.e.n. hold me so tight (cansecos remix) hate it or love it hey ya 1 thing music gets the best of me method of modern love which song down in l.a. (shazam remix) want you back rouling super villain if you w're love chewing gum crazy in love galang toxic let's get ready to crumble me and giuliani down by the schoolyard (a true story)
    FTR (11 listopada 2010)
  • –glootech, 11/11/2010 17:52 coś ci umknęło chyba (fakt, trochę nisko) 046Kylie Minogue Can't Get You Out Of My Head
    muki_blejlok (11 listopada 2010)
  • Dekada mocarna w single, skoro Since I left you dopiero na 25. Ciekawe na którym Can't get you out of my head, obstawiam pierwszą piątkę.
    glootech (11 listopada 2010)
  • przy avalanches z #39 jest zly link podpiety, kieruje do justinowej seniority.
    gordon (11 listopada 2010)
  • MSBWY to hit z 1998 roku
    FTR (11 listopada 2010)
  • bez przesady, że jest jeszcze miejsce w top20 dla "take me out". nie powinno być.
    jurny (11 listopada 2010)
BIEŻĄCE
Ekstrakt #5 (10 płyt 2020-2024)
Ekstrakt #4 (2024)