INNE - FORUM

płyty winylowe

24 grudnia 2009

skończyłem z CD. przerzucam się na winyle. ( http://twitpic.com/q3hvm/full = mój pierwszy)

"mp3 praktyczne, winyle śliczne, cd jedzą więc chuje liczne."

gdzie kupujecie swoje? (żeby było tanio, żeby był wybór, i żeby były w dobrym stanie). jeśli ktoś polecić chciałby przykładowo antykwariat, to ja warszawskie adresy poproszę.

jakie są "najbardziej winylowe" albumy? (wiecie. że raczej "Kind Of Blue" niż "Moon & Antarctica")

jakie są najśliczniej wydane?

w ogóle doznajcie że za kilka lat wszyscy będziemy mieli spotify w swoich komórkach

17
  • wiele obecnie wydanych płyt też będzie brzmiało lepiej na winylach, i to wcale nie z powodu wyższości samego nośnika... na winyle trzeba robić oddzielny mastering niż na CD, ten na CD musi być dopasowany do w miarę poprawnego odtwarzania 'w każdych warunkach', czyt. także ipody, radio, laptopy etc..dlatego stosuje się zazwyczaj sporą kompresję przez co dynamika idzie się... przy winylach chyba jest takie założenie, że jednak jak ktoś ich będzie słuchał to raczej na pełnowymiarowych głośnikach.. co do wyjścia słuchawkowego to w większości przypadków nie, gramofony mają wyjście nie liniowe nawet, ale phono (chociaż zależy od wkładki) które będzie wymagało w pierwszej kolejności specjalnego przedwzmacniacza (niektóre wzmaki mają oczywiście wbudowany)
    mg (30 stycznia 2012)
  • w temacie zadnych osobistych doswiadczen wartych wspomnienia nie mam, ale z tego co czytalem (glownie w zajebistej ksiazce 'perfecting sound forever', polecam) to w profesjonalnuych warunkach testowych standardem jest to, ze wszyscy zaliczaja faila w dziedzinie rozroznienia cd/winyl. natomiast faktem jest, ze wiele (szczegolnie z lat 80tych) plyt brzmi lepiej na winylach niz cd poniewaz wtedy inzynierowie generalnie wiedzieli jak zrobic mastering pod winyl, a cd musieli sie nauczyc.
    em c (30 stycznia 2012)
  • Pytałem już o to na forum audiofilów, ale wolę spytać jeszcze tu: Słucham głównie muzyki lat 80tych, czyli takiej z analogowych czasów. Trzy pytania na przyszłość (jak będę duży i będę miał pieniądze i miejsce - no i mam szansę na dostanie płyt winylowych po mamie - a tam może się kryć coś Papa Dance): - czy płyty winylowe naprawdę się zdzierają? Bo ja uwielbiam słuchać pojedynczych utworów w kółko. - czy gramofony mają dobre wyjścia słuchawkowe? - czy muzyka na winylu naprawdę brzmi lepiej? Biorąc pod uwagę moje konkretne zainteresowania. Bo w sumie pliki są wygodne, nie niszczą się itd., ale tyle się mówi o brzmieniu winylu. Wiadomo jak jest.
    Twój Stary (30 stycznia 2012)
  • W Sopocie, jak się wychodzi z peronu SKM (tym wyjściem bliżej Monciaka), to dokładnie naprzeciw jest takie małe centrum handlowe, dwupiętrowe. W tym centrum, w podziemiu jest antykwariat książkowy, który oprócz książek ma dużo winyli. Bodaj 90% tego składu to jakieś Krawczyki, Vondrackowe itp., ale raz tam kupiłem "Hard Day's Night" za 2 dychy. Trochę powyginana, ale gra. W Trójmieście winyle w swojej ofercie ma również sklep Puls, w gdyńskim centrum Gemini. Tu jednak asortyment jest nieco lepiej wyselekcjonowany, ale też droższy.
    kilo jogurtu (25 lipca 2010)
  • ja szukam winyli po antykwariatach, takich czesto ksiazkowych (na bazaru szembeka jest jeden) i w stosie plyt Perfectu znalazlem Prince-a (kupiony), New Order (kupione) i Dare Human League (nie kupione bo edycja zachodnia, ladna gruba koperta i cena wyzsza) a obok jest lumpeks i mozna sie ladnie ubrac i lansowac z plyta pod pacha. Drugim swietnym sposobem jest pytanie znajomych rodzicow. Dzieki temu uzbieralem niezla kupke i chociaz to nie sa rzeczy ktore porcysiaki lubia najbardziej (duzo Breakoutu, Lokomotiv GT, Omega w blaszanej kopercie :], Rolling Stonesi wydani w bulgarii) to fajnie miec. yo yo
    moh (25 lipca 2010)
  • na ceny szczotek nie narzekajcie, bo starcza taka szczota na długi czas. no i nie służy ona tylko do czyszczenia z kurzu i innych badziewi. taka szczota rozładowuje, czy raczej usuwa napięcie statyczne z krążka.
    -=+ (25 lipca 2010)
  • nawet nie miałem pojęcia, że takie coś istnieje, dzięki za info! teraz ciekawe, czy te najtańsze są cokolwiek warte, czy też powinienem wyłożyć 70 zeta jak prawdziwy "miłośnik brzmienia czarnej płyty"
    V79 (25 lipca 2010)
  • http://allegro.pl/listing.php/search?string=szczotka+do+p%C5%82yt+winylowych&from_showcat=1&category=0&change_view=1 ale coś drogo, oj, ja taką od kumpla dostałem, nie miałem pojęcia, że kilkudychowa sprawa. Szczoteczka daje rade, warto, a może jakieś wyprzedaże się trafią ;)
    lame flakes (24 lipca 2010)
  • ^^ spotify bardziej w temacie, dwa pytania do winylowców - jak czyścić winyle? nie znam się na temacie i boję się je tak po prostu przecierać szmatką, jeszcze się zarysują czy coś może też ktoś polecić jakiś standalone gramofon, tj taki, który nie potrzebuje być podłączany do zewnętrznego wzmacniacza? mam nadzieję, że istnieją w ogóle takie są, bo nie mam żadnej wieży, do której mógłbym podłączyć mój obecny gramofon, więc muszę prowizorycznie podłączać go do miksera, co jest kurewsko niepraktyczne porcys, help me out
    V79 (24 lipca 2010)
  • i jak tam dużo osób się przerzuciło na winyle?czy zostajecie przy cd,czy może wam to zwisa i zasycacie mp3?
    siur (24 lipca 2010)
  • Rezerwat Winyli - Kraków, ul. Meiselsa 8 http://rezerwatwinyli.pl/
    Mefolk (11 marca 2010)
  • najbardziej winylowa płyta to Ziggy Stardust, odrobinę nudna na mp3, ale jak kupiłem kompletnie porysowanego winyla i puściłem przez swojego starutkiego artura to lo-fi charakter nagle nadał tej płycie charakteru. Zna ktoś może jakiś w wawie małych sprzedawców używanych winyli, gdzie są dobrzy sprzedawcy bazarowi z dużym asortymentem? Ja mogę polecić, że na kole jest jeden, gdzie wygrzebałem Queen Is Dead Smithsów za 15zł perfekcyjny stan.
    godivas (6 marca 2010)
  • zamawiał ktoś w insound? ile się czeka na przesyłkę? i info. może się komuś przydać. ja ogarnąłem dopiero po złożeniu zamówienia: "Q Do I have to pay duties or tarrifs for international orders? A Unfortunately, the answer is oftentimes 'yes.' Most countries have local taxes ranging anywhere from 10-25% of an imports' declared value. They do this to discourage people from buying imports. Legally, we must declare a value on all international shipments to eliminate the risk of orders being confiscated at customs. If we declare 'zero value,' it is very likely that your order will be confiscated or delayed. *******However, we will declare the minimum allowable value and we offer 10% off coupon to all international orders over $100 to offset these extra fees. To realize your savings, simply enter the coupon code below. Coupon code: inter100 *******"
    17 (30 grudnia 2009)
  • a, z polskich to jeszcze psychodelicje.pl ciekawy sklep. większość na zamówienie, ale warto przejrzeć, bo mają sporo rzeczy z prawdziwej niszy. full rzeczy z industrialu przykładowo.
    -=+ (26 grudnia 2009)
  • Low tym samym znalazł się na prowadzeniu
    17 (26 grudnia 2009)
  • http://www.insound.com/
    Low (26 grudnia 2009)
  • No przede wszystkim allegro i eBay wchodza w rachube. Pare rzeczy jest na stereo.pl, ale oczywiscie maja potem problem ze sprowadzeniem jak juz zamowisz. Z zagranicznych sklepow to www.normanrecords.com godne polecenia; dosc tanio wychodzi tez kupowanie prosto ze stron labeli.
    mm (26 grudnia 2009)
  • a jakieś tanie zagraniczne sklepy internetowe? złotówka nie jest taka słaba obecnie
    17 (26 grudnia 2009)
  • "najmniej winylowa" płyta(jaką miałem) - person pitch a najbardziej winylowe - za drogo tu jest sporo http://allegro.pl/sklep/3986927_najlepszamuzyka plus na zamówienie chyba wszystko - oczekiwanie 2-3 tygodnie
    pap (25 grudnia 2009)
  • no właśnie też się zastanawiam. ehh. szkoda strasznie.
    17 (25 grudnia 2009)
  • znowu?
    Low (25 grudnia 2009)
  • ale się wkurwiłem. przeglądam od godziny plays.pl. i jest masa pozycji do kupienia. i już podjarany chcę składać zamówienie. a tu "Z PRZYKROŚCIĄ ZAWIADAMIAMY , ŻE Z DNIEM 01.12.2009 ZAWIESZAMY DZIAŁALNOSC NASZEGO SKLEPU. " i jak tu nie wierzyć w boga :/.
    17 (25 grudnia 2009)
  • pre-remasteringowych*
    Low (25 grudnia 2009)
  • Ojtam zaraz nie warto, zbieranie DUŻYCH OKŁADEK straszna frajda. Ostatnio nowych winyli nawet nie wyciagam z folii. W Warszawie był taki fajny antykwariat, który się nazywał Music and Movies Fan, jakoś w centrum był, zlikwidowali go i miał się gdzieś otworzyć na nowo, więc spróbuj poszukać po nazwie. Sporo dobrych rzeczy tam można było znaleźć, głównie lata 80-te, Kate Bush, Jacksona, Echo and the Bunnymen, Madonnę stamtąd mam. Ówczesny współlokator wygrzebał Talking Heads, Laurie Anderson i jeszcze kilkanaście fajnych rzeczy. Ceny 10-25 zł.
    plejeru (24 grudnia 2009)
  • na świętokrzyskiej mniej więcej vis a vis ministerstwa finansów jest spory antykwariat, m.in z winylami. poza tym w buwie na poziomie -1 jest, choć płyt jest tam dużo mniej.
    miniJoe (24 grudnia 2009)
  • nie to bym się znał, ale. nie warto kupować winyli albumów od 90s wzwyż, ponieważ były nagrywane na sprzęcie przeznaczonym do i z myślą o CD (poza wyjątkami i lo-fi kasetowymi sprawami). w znaczeniu nie warto, że CD czy winyl bez różnicy w tym przypadku. w starszych przypadkach pre-masteringowych na oryginalnym nośniku zazwyczaj brzmią lepiej (jak np. rzeczy z 80s mają mniej plastiku). warto sprawdzać allegro często, bo prawdziwe perełki są, typu pierwszy pressing bookends za 9pln. albo pierwszy pressing LOW za 20-30. druga strona LOW z winyla transcendencja. NIE, SERIO. a za 99 centów jest na ebayu test pressing pierwszego singla out hud np.
    Low (24 grudnia 2009)
  • a co do "ślicznego" wydania to ze trzy miechy temu kupiłem "Farm" Dinozaurów w wersji dwa LP + singiel + zajebiaszczy plakacik. w dodatku za bodajże 59 zł. w plays właśnie
    -=+ (24 grudnia 2009)
  • multikulti.com albo plays.pl kilka fajnych rzeczy stamtąd wygrzebiesz.
    -=+ (24 grudnia 2009)
BIEŻĄCE
Ekstrakt #5 (10 płyt 2020-2024)
Ekstrakt #4 (2024)