INNE - FORUM
Sprzedaż płyt indie - rekordy, typowe wyniki
18 października 2009Na tym forum nie rozmawia się tylko o indie (coś o tym wiem, hehe) i szeroko pojętej alternatywie, ale skupmy isę tylko na tym.
A zatem z ciekawości:
Jak kształtują się wyniki sprzedaży płyt indie? Typowa płyta na 6.5? Klasyki gatunku? "The Moon & Antarctica" osiągnął pół miliona w samych Stanach.
-
y
y (15 stycznia 2011) -
już Arystoteles prawił o aksjomacie dobrej alternatywo,
więc sza! (15 stycznia 2011) -
co w tym dziwnego?
ale o co cho? (14 stycznia 2011) -
dobrej alternatywy (np. kręgi porcysowo-screenagersowe)
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA (14 stycznia 2011) -
>>W alternatywnym półświatku tysiąc to już rzadkość, więc tak, podzielenie przez 100 dosyć trafione, acz ciężko o upublicznione dane. >masakra.. po co wydawać płyty w tym kraju A ja wam powiem, że w Polsce czy sprzeda się tysiąc płyt, czy 10000 to i tak nie ma pewności, że da się z tego utrzymać. I jeśli aspekt finansowy odłoży się na bok i weźmie się pod uwagę ilość osób, które u nas słuchają nazwijmy to dobrej alternatywy (np. kręgi porcysowo-screenagersowe) 1000 wydaje się być bardzo dobrym wynikiem. Alternatywa to jednak alternatywa, nie ma co oczekiwać sukcesu komercyjnego na miarę Myslovitz. Ja bym się cieszył, jakby 500 osób kupiło moją płytę z własnej woli, np. po przesłuchaniu paru utworów na MySpace.
Twój Stary (14 stycznia 2011) -
znam tylko taką stronę, kiedys szukalem newest zealand, ale nie wiem czemu się łudziłem http://olis.onyx.pl/listy/archiwum.asp?lang= –lu_kii, 14/1/2011 12:09 Niech mi ktoś wytłumaczy, jakim cudem The Fame jest u nas na pierwszym miejscu, ponad rok od premiery i w cholerę czasu od ostatniego singla? A może im chodzi o edycję specjalną?
Sajmon (14 stycznia 2011) -
kurwa 300zł plus bramka....
józefina barakuda (14 stycznia 2011) -
a orientuje sie ktos w stawkach za koncerty? przeciez jest krag ludzi utrzymujacych sie tylko z muzyki (cieslak,moretti,masecki)
ka (14 stycznia 2011) -
masakra.. po co wydawać płyty w tym kraju
siurek (14 stycznia 2011) -
"Debiutancki album zespołu znalazł zaledwie 2 tysiące nabywców, docierając do 50. miejsca listy ZPAV. Kolejny, "Lake & Flames", przez Przekrój nazwany płytą 2006 roku, nie wszedł nawet do setki, podobnie jak trzeci – "Ombarrops!".
ka (14 stycznia 2011) -
znam tylko taką stronę, kiedys szukalem newest zealand, ale nie wiem czemu się łudziłem http://olis.onyx.pl/listy/archiwum.asp?lang=
lu_kii (14 stycznia 2011) -
W alternatywnym półświatku tysiąc to już rzadkość, więc tak, podzielenie przez 100 dosyć trafione, acz ciężko o upublicznione dane.
gnuj (14 stycznia 2011) -
a ktoś wie jak to jest z polską sceną indie? trzeba te wyniki podzielić przez 100?
jebaczka rafał (14 stycznia 2011) -
wciąż, o 26 tys. ludzi za dużo kupiło Ariela Pinka.
rozkmiń obczaj (14 stycznia 2011) -
Bardzo ciekawe zestawienie, w zasadzie to odpowiedź na moje pytanie z pierwszego postu. Zaskakuje mnie pewna dowolność: Czemu to Beach House ma ponad 100000, a nie Crystal Castles? No i myślałem, że Robyn to jakaś gwiazda na wyspach? A może ta lista odnosi się tylko do Stanów? Największe zaskoczenie to Robyn, Hot Chip i CC. Myślałem, że graniczą z mainstreamem. Ale w gruncie rzeczy żenujące te wyniki, gwiazdy alternatywy, masowo (?) słuchane w krajach typu USA (200 milionów mieszkańców!) i innych, gdzie generalnie ma się pieniądze na płyty/kupowanie mp3, sprzedają płyty w ilościach kilkudziesięciu tysięcy egzemplarzy przy promocji, jakiej często w Polsce nie mają mainstreamowi wykonawcy. BTW: "Feel like u can really use this list 2 generate tons of theories abt the state of indie music and use this information 2 learn which artists 2 blog abt due to popularity+interest+appealing to consumers who 'actually have money' instead of just altbros who download tons of leaked lofi albums." - lol
Twój Stary (14 stycznia 2011) -
http://hipsterrunoff.com/altreport/2011/01/uncovered-complete-list-2010-indie-album-sales.html smutne te liczby
ka (13 stycznia 2011) -
(Andrzej to the thread?) "Surfer Rosa was re-released in the U.S. by Elektra Records in 1992, and in 2005 was certified gold by the Recording Industry Association of America." - wychodzi że przynajmniej 500 000 zeszło
V79 (19 października 2009) -
ktoś ma jakieś dane o surfer rosa?
topman (19 października 2009) -
no
luk (19 października 2009) -
jaki smash? the offspring?
qq (18 października 2009) -
smash 16 mln kopii, hehe
luk (18 października 2009)