INNE - FORUM

Porcys's guide to pop

12 sierpnia 2009

co to ma być? i kiedy?

miniJoe
  • "Domino Dancing" i "Being Boring" nie łapią się do 5 esencjonalnych kawałków Pet Shop Boys? 89as7rhhrr - s0d8f=a! Daft Punk w top 20(?). Mam nadzieję. Feature p y s z n y.
    marsh (15 sierpnia 2009)
  • ok, odniosiłem się bardziej do kwitowania mega-wpływowego gatunku czerstwym powiedzonkiem z przełomu podstawówki i liceum, a niby miał być to esencjonalny guide dla początkujących, żeby się nie pogubili w bieżących hype'ach. nie, ogólnie jest bardzo dobrze, tylko stały motyw jebania łatwego celu, jakim jest niewątpliwie jamajszczyzna, trochę mnie martwi
    PK (15 sierpnia 2009)
  • jedrzej otm >niechęć do reggae = "buraki hip-hopu" itd. a to do mnie? jaka niechec? wtf? przesmieszny tekst przeczytalem i ucieszylem sie z niego po prostu. co wiecej nie widze w nim niecheci do reggae, cos mi sie wydaje ze sam tygrysia w regałach, dubach gustuje troche
    hazy (15 sierpnia 2009)
  • A Iron Maiden?
    bleble (15 sierpnia 2009)
  • Pytanie czy ktoś w ogóle bierze pod uwagę, że Elton John może być w pirwszej dziesiątce.. –jbuła, 15/8/2009 15:05 "ale by było", choć nie sądze
    miniJoe (15 sierpnia 2009)
  • Pytanie czy ktoś w ogóle bierze pod uwagę, że Elton John może być w pirwszej dziesiątce..
    jbuła (15 sierpnia 2009)
  • niechęć do reggae = "buraki hip-hopu" itd. ten sam zaścianek i ta sama łatwizna. całe szczęście że można sobie poczytać nieco bardziej odpowiedzialnych krytyków wypowiadających się w ingliszu
    PK (15 sierpnia 2009)
  • największą kontrowersją listy dotychczas jest imho Jędras podający przy Outkast w rubryce "Płyta, której wstyd nie mieć" ATLiens. Co on, Aquemini nie słyszał?
    Jędrzej (15 sierpnia 2009)
  • a gdzie pixies? obstawiam ze beda w top 10. tak w ogole to nie wiem czy wypada sie publicznie przyznawac, ale nie znalem "kto slucha rege ten rucha kolege", znakomite
    hazy (15 sierpnia 2009)
  • Blue Öyster Cult będzie jakoś wspomniany?
    murkok (15 sierpnia 2009)
  • bitle, stonesi, beach boys, dylan, clash, talking heads, jacko, bowie, vu, prince w top10
    a. (15 sierpnia 2009)
  • póki co czyta się naprawdę świetnie i z tego względu obawiam się trzeciej części (że czar pryśnie, radiohead na podium i takie tam).
    e (15 sierpnia 2009)
  • new order "wypadało by" żeby było. ale może podciągną to pod joy division tak jak zrobili z soft machine i wyattem.
  • gdzie smashink pampkins i nirvana w pierwszej 10?
    luk (15 sierpnia 2009)
  • a pulp i new order już chyba nie, za wysoko. podobnie cocteau, d plan, wrens, yo la tengo, neutral m h. wysoko xtc i joy division raczej. pożyjemy zobaczymy, idę spać elo.
    luk (15 sierpnia 2009)
  • >Trochę to śmieszne, że takie rzeczy jak Zappa, Mayfield, >Ray Charles, Tim Buckley, Leonard Cohen, Stevie Wonder i >parę innych najpewniej znajdują się za Radiohead. > >–zhivago, 15/8/2009 01:17 > >ale nikt nie powiedzial przeciez, ze oni sa gorsi, przeciez >wszystko jest we wstepie wyjasnione. >–sw_filip_z_antioch, 15/8/2009 01:28 Nawet nie wspomniałem o tym co uważam za lepsze, a co za gorsze, chodzi o to, że taki UFOludek z kosmosu, chcący dowiedzieć się czegoś o muzyce popularnej "ery rock 'n' rolla" na pewno miałby w niej szersze rozeznanie po przesłuchaniu jednego albumu Zappy niż całej dyskografii Radiohead. Oczywiście nie chodzi tu o mnogość odniesień na płytach. Znajomość przykładowo wymienionych przeze mnie artystów wydaje się bardziej fundamentalna ('"esencjonalnych", stanowiących fundament dla interesowania się muzyką pop'), niż takiego Radiohead albo innych zespołów, których spodziewam się w związku z tym w dalszej części podsumowania.
    zhivago (15 sierpnia 2009)
  • będzie pewnie can, clash, a i niespodzianką byłby raczej brak neu! ciekawe czy będzie talk talk.
  • jednak Wilco, mimo że nie z Athens, sporo R.E.M. zawdzięcza
    search for twee pop (15 sierpnia 2009)
  • BOwie będzie wysoko, w pierwszej 10 myślę. no i Neu! z "niespodzianek"
    search for twee pop (15 sierpnia 2009)
  • Dzięki za czujność Tomku, poprawione.
    kacper b. (15 sierpnia 2009)
  • >Ciekawe, na ktorym bedzie Queen. jak poza pierwsza dwudziestka to samobojczo wjade rowerem w wiezowiec porcys.
    em c (15 sierpnia 2009)
  • Ciekawe, na ktorym bedzie Queen. Pozdrowienia z okazji Święta WNMP
    sw_filip_z_antioch (15 sierpnia 2009)
  • Co do miejsca pierwszego, to się zgodzę, że niepodważalne. Ale obstawiam w top 10 MBV wyżej niż Radiohead. Poza tym Beach Boys, wiadomo, Michael. VU też będzie, typuję. Chociaż - co już mówiłam - po pozycji Blur i GBV można się pewnie będzie jeszcze niejednym zaskoczyć.
    CH-Cl (15 sierpnia 2009)
  • ale wiecie że jak velvet underground pojawi się za top 10 lista się nie liczy?
    Low (15 sierpnia 2009)
  • 1. The Beatles 2. Bob Dylan 3. Beach Boys 4. Radiohead
    saski (15 sierpnia 2009)
  • Patryku Mrozku, neo-folk w temacie wpływów The Byrds to termin nietrafny, mylący jako nazwa zwyczajowo zarezerwowana dla najczęściej mrocznych wynurzeń zahaczających o folk, post industrial, okultyzm i symbolikę apokaliptyczną. poza tym to głównie europejski styl, mocno zakorzeniony w tutejszej tradycji i resentymentach ("amerykański neo-folk" to np. Stone Breath, Backworld i to by było na tyle). więc protoplaści neo-folku to jednak Vulcan's Hammer, Changes i Comus - folk z GB - a nie fumfle Dylana. chyba, że przyjmujemy dla dobra indie-dzieciaków, że neo-folku, o jakim tu piszę, po prostu nie ma ;)
    werter's original (15 sierpnia 2009)
  • Akurat to kocham w muzyce popularnej, ze ma ona swojego zdecydowanego najwaznejszego wykonawce w dziejach i o ten laur nie ma nigdy sporu. Pozycja Zuczkow na numero uno jest niezaprzeczalna
    saski (15 sierpnia 2009)
  • "Coś jeszcze? R.E.M to okręt flagowy, który przyczynił się do wypromowania muzycznej sceny Athens. Zespoły pokroju Wilco, Oliva Tremor Control czy Of Montreal wiele zawdzięczają Stipe'owi i spółce, bo gdyby nie R.E.M to scena Athens mogłaby nie zyskać należytego rozgłosu, a co za tym idzie nasza wiedza muzyczna byłaby znacząco uboższa." wilco to chyba raczej nie z athens jednak...
    tomek wasko (15 sierpnia 2009)
  • sprawdziłem i przeczytałem i dla mnie druga czarna (dare i say) pięćdziesiątka znacznie lepsza niż niezalowa (...) trzecia. szacunek. wszyscy, którzy prosili mnie ostatnio o przygotowanie składanki '100 płyt które trzeba znać żeby nie zrobić sobie kichy w środowisku', są zachwyceni :)
    shitty bicker (15 sierpnia 2009)
  • > 3. Huey Lewis and the News > 2. Pat Benatar > 1. Howard Jones *highfive*
    shitty bicker (15 sierpnia 2009)
BIEŻĄCE
Ekstrakt #5 (10 płyt 2020-2024)
Ekstrakt #4 (2024)