INNE - FORUM

Porcys's guide to pop

12 sierpnia 2009

co to ma być? i kiedy?

miniJoe
  • boba marleya brak. przeoczenie kardynalne.
    terefer (16 sierpnia 2009)
  • Postać wpływowa, współpracował z Bjork, Sylvianem (którego kuźva też nie ma).
    rottenmistrz (16 sierpnia 2009)
  • W takim razie coś ZAMIAST ANIMAL COLLECTIVE (hehe), "szczeniacka moda" na nich czyni ich bezzasadnymi jako część przewodnika dla młodych, gnuśnych panien. Proponuję "francuskiego Briana Eno": Hectora Zazou - zwłaszcza z wczesnych 80s, czyli Zazou Bikaye: world pop, rytualne, plemienne wokale, futurystyczna rytmika.
    ajlajk (16 sierpnia 2009)
  • no nie wiem czy wszystkie: "Bob Mould to jak widać bardzo aktywny muzyk" nie powinno być czasem: "Bob Mould to, jak widać, bardzo aktywny muzyk" ?
    V'79 (16 sierpnia 2009)
  • Wszystkie usterki techniczne w feature zostały poprawione. Poprawiliśmy linki i literówki.
    Redakcja Porcys (16 sierpnia 2009)
  • może jednak dorzuciłbym
    jak wyżej (16 sierpnia 2009)
  • Dorzucił bym jeszczę B-52's lub Devo, w końcu to kwintesencja nowofalowego wariactwa
    Rzepa (16 sierpnia 2009)
  • Co prawda wypowiadać się tutaj powinien bd lub kilka innych osób bardziej zaangażowanych w ten ficzur niż ja, ale widzę, że nikt się nie kwapi to se pozwolę - nieobecność niektórych ważnych wykonawców (Springsteen, Stone Roses, AC/DC) wynika z tego, że nie chcieliśmy być stuprocentowo poprawni; to taki nasz cichutki manifest, że uważamy tych artystów za lekko przehajpowanych. - Queen się otarło - dziwi mnie narzekanie na brak wykonawców indie z ostatnich kilkunastu lat, i tak trochę nadreprezentacja tych z lat 90-tych: BtS, wysokie miejsce GBV. poza tym, właściwie nie ma kogo z tej listy wyprosić - listy indywidualne nic nie wnoszą, bo 150tkę wyłoniliśmy wspólnie, a później tylko zagłosowaliśmy, żeby ułożyć jakąś kolejność. z tym, że chyba nie ma większego znaczenia czy coś jest na 87 czy na 112
    mz (16 sierpnia 2009)
  • hej, super pomysł z tym "rankingiem". http://www.wykop.pl/link/223991/150-esencjonalnych-wykonawcow-muzyki-pop Jak macie konto na wykopie to kopsnijcie że temat w górę, niech się wykopowa brać dokształci, a może nawet uda się porcysowy serwer zapchać :)
    wykopmaniak (16 sierpnia 2009)
  • Z niewymienionych w tym temacie brakuje mi jeszcze np. Bruce'a Springsteena (ale to pewnie dlatego ze wiekszosc redakcji go nie lubi), Stone Roses (big influence on britpop, nie?), Tangerine Dream i moze AC/DC.. Janis Joplin tez moglaby sie gdzies przewinąć...
    Tyrant (16 sierpnia 2009)
  • a gdzie Coma? ;(
    poletko (16 sierpnia 2009)
  • Można się tak przerzucać absencjami: Neutral Milk Hotel, Modest Mouse, Sigur Ros, OMD, Verve, Queen. Olać. DAFT PUNK DAFT PUNK DAFT PUNK
    marsh (16 sierpnia 2009)
  • swoją drogą, co w artykule o Black Flag robi cytat z Albiniego, jeszcze ktoś pomyśli że to z cholernego Rollinsa –V'79, 16/8/2009 15:56 ot, okiem mruga.
    gen. graczyk (16 sierpnia 2009)
  • co wy mowicie o jakims sigur rosie jak nie ma slowdive nawet.
    mm (16 sierpnia 2009)
  • "indywidualne, beje" poza tym nie zaszkodziłby spis wszystkich miejsc, żeby nie trzeba było w razie nagłej potrzeby szukać jednego wykonawcy przez wszystkie strony swoją drogą, co w artykule o Black Flag robi cytat z Albiniego, jeszcze ktoś pomyśli że to z cholernego Rollinsa
    V'79 (16 sierpnia 2009)
  • Ciekawe, na ktorym bedzie Queen. Pozdrowienia z okazji Święta WNMP –sw_filip_z_antioch, 15/8/2009 11:19 Hmmmmm No tego sie nie spodziewalem... brak queen (no i madness - ale tutaj nie ma bulwersu) i za wysoka pozycja MBV klada sie cieniem na ten w sumie dobry ranking.
    sw_filip_z_antioch (16 sierpnia 2009)
  • wtf? Przeglądałem listę i nie znalazłem paru ważnych wykonawców! Boli mnie brak Blondie i Sigur Ros!
    kuracjusz (16 sierpnia 2009)
  • "indywidualne, beje" jakże interesujące spektrum by mogły odsłonić. więc może jednak?
    gdzie niedogryzione kości ze śniadania mistrzów? (16 sierpnia 2009)
  • Zombies powinno byc, dalej Modest Mouse i Sigur Ros pod koniec mogło by być, przecież umieszczaliście tutaj pod względem zajebistości/sukcesu komercyjnego/znaczenia dla muzyki w ogóle, więc halo
    :( (16 sierpnia 2009)
  • i kurwa nie ma też zombies. wychodze. wrzucać indywidualne beje.
    a. (16 sierpnia 2009)
  • bardzo ubogo opisane to pierwsze miejsce, nie? mialem nadzieje na jakis skan kartki z podpisami calego zespolu redakcyjnego, czy cos, nie takie nic.
    szczur (16 sierpnia 2009)
  • patti smith wiadomo. dorzuciłbym jeszcze duran duran do listy nieobecności. i blondie przecież. to że nie ma queen było do przewidzenia, ale z tym MM to naprawde zastanawiające. Nie żebym widział ich w pierwszej 20 czy coś, ale w końcu jesteśmy na porcysie i built to spill jest i pavement wysoko bardzo. Co do komentów to gdy czytałem te autorstwa db, to dopóki nie zobaczyłem podpisu, to myślałem że pisał je Dejnarowicz.
    a. (16 sierpnia 2009)
  • najbardziej boli brak Queen i Specials (lub Madness).
    shitty bicker (16 sierpnia 2009)
  • może brakuje mi Roxy Music, Patti Smith oraz Fausta.
    yeahnot (16 sierpnia 2009)
  • pani ola bardzo mnie zbulwersowala dissujac dwie jakby nafajniejsze rzeczy na swiecie, mianowicie de la liryki i papierosy marihuanowe.
    szczur (16 sierpnia 2009)
  • aha ola graczyk napisala b. fajne komenty i powinna dolaczyc do redakcji moim skromnym zdaniem;> –z, 16/8/2009 10:52
    metys (16 sierpnia 2009)
  • Pixies?? Pixies??
    dijos (16 sierpnia 2009)
  • Skoro wyłonił się wątek zdjęć, to z kobiecego punktu widzenia kiss, kiss za Briana Eno. Piękny. Moja nowa tapeta.
    CH-Cl (16 sierpnia 2009)
  • a i super, że jest Love, ale czemu jako księstwa nie ma The Millenium?
    korot (16 sierpnia 2009)
  • A teraz sam siebie zaskoczę - jednak dziwi brak Sigur Ros. Bardzo (dobrze) wyważona pozycja Radiohead. Zdjęcia rzeczywiście fajosko dobrane, chociażby taki Stevie Wonder - jakby brał udział w nagrywaniu teledysku do "Hey Ya!" albo ta niezal-koszulina na fotce Animali, czy gangsta Snoop ;) No i doskwiera nieobecność czy to Elvruma, czy Sufjana, paradoksalnie samorodnych mutantów ;) A Joanna Newsom, jak najdalsza od "gromady jednakowo śpiewających panienek" i "wysypu naśladowczyń"? Ale i tak powtórzę za panią Marylą, "jest cudnie".
    tonietentroll (16 sierpnia 2009)
BIEŻĄCE
Ekstrakt #5 (10 płyt 2020-2024)
Ekstrakt #4 (2024)