INNE - FORUM

trademark (tm)

10 sierpnia 2009

Ciekawi mnie kwestia praw autorskich i ich zwiazku np z nazewnictwem roznych projektow muzycznych. Jezeli np ludzie chca zapozyczyc nazwe dla swojego zespolu od nazwy albumu ktory juz istnieje,piosenki,czy oficjalnego fan klubu musza liczyc sie z konsekwencjami prawnymi? a jak np biora nazwe od imienia i nazwiska znanych osobistosci? Pytanie z czystej ciekawosci,nie zakladam zespolu i nie jest mi to potrzebne do matury/pracy magisterskiej/ksiazki kucharskiej/ankiety.

night in sarajevo
  • 17,wkurwiajacy jestes ...
    elo (10 sierpnia 2009)
  • nie no, kurwa, paaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaj. paj, człowiek który NIGDY NIGDY NIGDY NIGDY NIGDY NIE MA RACJI (a jeśli już ma, to najpierw ubiera ją w kostium batmana zdobywcy jungli kubusia z piorunem WTF na czole wyrytym w piaskownicy, bynajmniej przez gargamela, skok skok, ale i z pretensją do mikołaja spod torunia i postawy stosowej.), a mimo to w co drugim poście wyjeżdża ze swoim "polska - kraj idiotów" i innymi mądrościami i obserwacjami socjologiczno-polityczno-jakimiśtam spod pierwszego lepszego monopolowego. paj - żyjący dowód. i człowiek który podobno nie ma 12 lat.
    17 (10 sierpnia 2009)
  • też mi się zdaje, że obowiązuje tu wolność słowa. gdyby było inaczej to prędko by zabrakło nazw dla tych projektów i musielibyśmy się posługiwać jakimiś numerami rejestracyjnymi, a to już pachnie biurokracją i urzędniczą paranoją. żyjemy wszakże w polszy-kraju idiotów więc jest to możliwe.
    paj (10 sierpnia 2009)
  • I trafiles bo wlasnie to mnie interesuje tzn wolnosc slowa w sztuce i wydaje mi sie ze jesli to nie jest jakas nazwa wymyslona od podstaw czy znak towarowy to nie stanowi to wlasnosci intelektualnej i moze byc wykorzystywane,ale tez nie mam pewnosci i dlatego moje pytanie sie pojawilo .
    nis (10 sierpnia 2009)
  • Chyba w tym przypadku działa wolność słowa w w sztuce (chyba). I nie sądzę, żeby zapożyczenie nazwy od czegokolwiek wiązało się z konsekwencjami, wyjątkiem może być imię i nazwisko albo prawdziwy znak towarowy (McDonald's na przykład). Ale chyba.
    Twój Stary (10 sierpnia 2009)
  • co ,,nom''? odpowiedz kurwa kulturalnie a nie.
    nis (10 sierpnia 2009)
  • nom.
    rolaj (10 sierpnia 2009)
BIEŻĄCE
Ekstrakt #5 (10 płyt 2020-2024)
Ekstrakt #4 (2024)