INNE - FORUM
top 5 książek twojego ulubionego nieistotnego pisarza
12 lipca 2009to jest wątek powstały w ramach walki o uhonorowanie:
- w pierwszym rzędzie autorów piszących dla ludzi w przednajebkowym okresie życia, dla ludzi, którzy - po zimowym wyeksmitowaniu piłki do szafy - nie mieli co robić i brali się za jakieś książki;
- w drugiej kolejności zaś dla docenienia pisarzy-grafomanów, dostarczających rozrywki w autobusach i pociągach, autorów powieścideł sensacyjnych i kryminalnych, wesołego fantasy i innego gówna, zalegającego stosami w antykwariatach.
w każdym razie, nie róbmy tu "Turlaj dropsa" i wspominek z pięknego dzieciństwa, ale starannie wyselekcjonujmy najwspanialsze dzieła najbardziej znamienitych autorów, których książki zapychały półki w bibliotekach podstawówek i/lub kurzą się w pudłach na podłogach kanciap na dworcach pkp.
wszyscy kochamy rankingi, a na pewno ja kocham rankingi, ze szczególnym uwzględnieniem głupich i zbędnych rankingów. no. jedziemy z tym.
Top 5 "Tomków" A. Szklarskiego (z 9, mocna konkurencja)
1. Tajemnicza wyprawa Tomka
2. Tomek na tropach Yeti
3. Tomek w krainie kangurów
4. Tomek na Czarnym lądzie
5. Tomek wśród łowców głów
Top 5 "Panów Samochodzików" Z. Nienackiego
1. Wyspa Złoczyńców
2. ...i Fantomas
3. Uroczysko
4. ...i Kapitan Nemo ("Nowe przygody").
5. ...i Templariusze
Top 5 książek J. Verne'a
1. 20 000 mil podmorskiej żeglugi
2. W 80 dni dookoła świata
3. Z Ziemi na Księżyc
4. Podróż do wnętrza ziemi
5. Tajemnicza wyspa
Top 5 książek A. MacLeana
1. Noc bez brzasku
2. HMS Ulisses
3. Złote rendez-vous
4. Przełęcz złamanego serca
5. Siła strachu
spodziewam się odzewu w granicach dwóch postów w ciągu roku, w tym żadnego na temat, ale chuj, kurwa.
-
cykl G.R.R. Martina daje radę. w sensie ten, który zaczyna się grą o tron.
mja (14 lipca 2009) -
dodam pozycję Erica Linklatera "Wiatr z księżyca" o dziewczynkach, które były dużo jadły i były grube (mogły się kulać chyba), przebił je ktoś szpilkami i były chude jak dwa włosy. no i przede wszystkim zamieniły się w kangury, trafiły do zoo i wspinały się na żyrafę. pewnie wszystko pomyliłem ale tak to pamiętam. idę na strych.
JJ (13 lipca 2009) -
jk rowling: 1. Harry Potter i więzień Azkabanu 2. Harry Potter i Zakon Feniksa 3. Harry Potter i Książę Półkrwi 4. Harry Potter i Czara Ognia 5. Harry Potter i Kamień Filozoficzny (niech będzie!)
r (13 lipca 2009) -
H. Lofting - Doktor Dolittle 1. Podróże doktora Dolittle 2. Doktor Dolittle i jego zwierzęta 3. Cyrk doktora Dolittle 4. - 5. -
jęczybuła (13 lipca 2009) -
w przednajebkowym okresie życia nienackiego bodajże, trylogia 'Ja, Dago'
dzieciak (13 lipca 2009) -
ze zdziwieniem odkrylem, ze czytanie ksiazek u mnie bezdyskusyjnie wiaze sie z okresem najebkowym, a wczesniej czytalem jedynie kryminaly milicyjne, ktorych moj ojciec ma zatrwazajaca kolekcje. Bo czesto na okladkach byly (oblesne z perspektywy czasu) nagie kobiety czy tam skrawki umalowanych warg. Sprawdzę czy coś pamiętam i widzimy się.
db (12 lipca 2009) -
Bahdaj 1.Do przerwy 0:1 2.Uwaga, czarny parasol 3.Kapelusz za 100 tysięcy 4.Telemach w dżinsach 5.Stawiam na Tolka Banana Niziurski 1. Sposób na Alcybiadesa 2. N.P. Marka Piegusa 3. Awantura w Niekłaju 4. Bąbel i Syfon na Tropie 5. Księga urwisów (Cymeona pamiętam słabo) Broszkiewicz 1. Wielka, większa i największa (ech...) 2. Mój księżycowy pech 3. Ci z dziesiątego tysiąca 4. Długi deszczowy tydzień P.K. Dick (pierwsza kategoria chyba pasuje) 1. Ubik 2. Ostatni Pan i Władca 3. Człowiek z Wysokiego Zamku 4. Słoneczna loteria 5. Oko na niebie Były jeszcze takie małe zbiory opowiadań SF polskich zdaje się "Zdarzyło się jutro". W zasadzie od tego zacząłem zainteresowanie SF i kiedyś potrafiłbym pewnie wymienić 5 najlepszych zbiorów...
Rudestus (12 lipca 2009) -
sivi "- w pierwszym rzędzie autorów piszących dla ludzi w przednajebkowym okresie życia (...) - w drugiej kolejności zaś dla docenienia pisarzy-grafomanów (...)" do której kategorii zaliczasz swoich autorów? :)
krzew (12 lipca 2009) -
James Clavell 1.Król Szczurów 2.Tai - Pan 3.Shogun 4.Gai-jin 5.Whirlwind James Jones 1.Stąd do wieczności 2.Cienka czerwona linia 3.Smak ryzyka 4.Zew mężobójcy 5.Pistolet Kurt Vonnegut 1.Recydywista 2.Matka Noc 3.Rzeżnia numer 5 4.Kocia kołyska 5.Losy gorsze od smierci Irwin Shaw 1.Pogoda dla bogaczy 2.Chleb na wody płynące 3.Lucy Crown 4.Zakłocenia w eterze 5.Wieczór w Bizancjum John Steinbeck 1.Grona Gniewu 2.Na wschód od Edenu 3.Myszy i ludzie 4.- 5.- William Szekspir 1. Wesołe komuszki z Windsoru 2. Hamlet 3. Makbet 4. Burza 5. Sen nocy letniej
sivi (12 lipca 2009) -
top 5 książek T. Pratchetta (Świat Dysku) 1. Ruchome Obrazki 2. Prawda 3. Kosiarz 4. Zbrojni 5. Muzyka Duszy
osiem (12 lipca 2009) -
czytałem tylko "komu bije dzwon" i daję na piąte miejsce
17 (12 lipca 2009) -
a co z hemingwaya?
kurwa (12 lipca 2009) -
a do Sapkowskiego wypadałoby dołączyć drugiego polskiego pana od niewesołej fantasy. czyli mr Happy End - Feliks W. Kres: 1. Grombelardzka legenda 2. Piekło i szpada 3. Król Bezmiarów 4. Północna granica Pani Dobrego Znaku tak w ogóle podobno najlepsza, ale nie czytałem.
aroma di amore (12 lipca 2009) -
do Nienackiego wypadałoby dodać "Wielki Las", he, he wiecie, że Niziurski stworzył dziełko S-F? Pewnie wiecie, "Tajemnica dzikiego uroczyska". Ale jakie pomysły, jeden umysł w dwóch ciałach na dwóch planetach, obca cywilizacja czychająca na ludzi, aby hodować ich jako źródło energii. Robiło wrażenie.
Szop (12 lipca 2009) -
chrzest ognia taka typowa srodkowa czesc cyklu imo. quest i druzyna; sobie chodza w te i we wte. pod wzgledem wprowadzonych bohaterow byc moze najlepszy (regis -klasa, scena z gotowaniem zupy) ale do finalu na lodzie z Wiezy sie nie umywa.. a co do OiM to jak sam napisales: Wolodyjowski to powielanie patentow. bohun i podbipieta obok zagloby i kmicica - najlepsi bohateowie trylogii.
mrowkaweed (12 lipca 2009) -
mrowkaweed, dla mnie szczyt formy sapkowskiego to Chrzest Ognia. "ogniem i mieczem" czytałem, jasne, środkowa podstawówka (później już bym się na to nie zdobył). "latarnik" to prawda czasu, prawda ekranu, a patenty z "ogniem" dużo lepiej wykorzystane w Potopie (potop mistrz) i we Wołodyjowskim (a gorzej w Krzyżakach, też wiadomo)
c-u (12 lipca 2009) -
ciężko z tym niziurskim, ja na przykład nie zgodzę się na ranking bez 'jutro klasówka'. 'siódme wtajemniczenie' pierwsze miejsce, tak
a psik! (12 lipca 2009) -
generalnie to ja protestuje przeciwko okreslaniem pana niziurskiego 'nieistotnym' pisarzem. juz predzej szklarski, niby te tomki fajne byly ale sie nimi z bardzo nie przejmowalem.
em c (12 lipca 2009) -
sam słabyś;) i chyba nie czytałeś "Ogniem i mieczem", że wyjechałeś z "latarnikiem'?! sapkowski:wiedzmin- 1. wieza jaskolki 2. pani jeziora 3. czas pogardy 4. krew elfów 5. miecz przeznaczenia wszystkim, którzy w watku o grach twierdzili, ze sapkowski skonczyl sie na opowiadaniach . heh to nieprawda.
shitty bicker, piegus za nisko :) ale cymeon też mistrz! musiałbym sobie wrócić kiedyś do tego.
tomek wasko (12 lipca 2009) -
chciałem też zrobić listę niziurskiego, ale mogłem się zdecydować tylko co do pierwszego miejsca ("siódme wtajemniczenie", wiadomo!), reszta się totalnie zatarła w pamięci, a w odróżnieniu od panów samochodzików, niziurskiego nie mam w pudle w piwnicy przeskakując od podstawówkowych pozycji kultowych do lektur obowiązkowych dla pryszczatych gimnazjalistów w rozciągniętych swetrach: top 5 opowiadań A. Sapkowskiego 1. Złote popołudnie 2. Ziarno prawdy 3. Maladie 4. Wieczny ogień 5. Mniejsze zło top 5 książek T. Pratchetta (Świat Dysku) 1. Ruchome obrazki 2. Zbrojni 3. Blask fantastyczny 4. Kosiarz 5. Straż! Straż! i jeszcze top 5 utworów H. Sienkiewicza: 1. Potop 2. Quo Vadis 3. Szkice węglem 4. Latarnik 5. Pan Wołodyjowski ("Listy z podróży"... to inna kategoria, ale pewnie najlepsza rzecz Henryka) no. już niemal wyczerpały mi się koncepty. czytelnicy słabych książek wszystkich krajów, łączcie się!
c-u (12 lipca 2009) -
niziurski: 1. awantury kosmiczne 2. osobliwe przypadki cymeona maksymalnego 3. sposób na alcybiadesa 4. trzynasty występek 5. niewiarygodne przygody marka piegusa (no NIECH BĘDZIE) ;)
shitty bicker (12 lipca 2009) -
no ja właśnie do biblioteki zaniosłam swoje wszystkie pseudoHitchcocki a do całej serii brakowało mi może z 5 książek.. Fajna była "Dynastia Miziołków" J. Olech. Za nic nie pamiętam treści, tylko tyle że boki można było przy tym zrywać.
jęczybuła (12 lipca 2009) -
pseudoHitchcock to klasyk, mam tego jeszcze w domu ze 20 książek i ciągle nie mam serca, żeby do biblioteki wynieść. Bahdaj: Do przerwy 0:1 Telemach w dżinsach Wakacje z duchami Dan Drewer i Indianie Podróż za jeden uśmiech Sat-Okh: Biały mustang Ewa Nowacka: Małgosia contra Małgosia - mój osobisty nr 1 dzieciństwa
krzew (12 lipca 2009) -
jakiekolwiek pięć książek guy n. smitha z serii o morderczych krabach.
Low (12 lipca 2009) -
Chmielewska 1. Wszyscy jesteśmy podejrzani 2. Całe zdanie nieboszczyka 3. Lesio 4. Wyścigi 5. Ślepe szczęście Christie 1. Dziesięciu murzynków 2. Zerwane zaręczyny 3. Dom zbrodni 4. Zakończeniem jest śmierć 5. Pora przypływu
sivi (12 lipca 2009) -
no za moich czasów to wymiatała seria pseudoHitchcocka. Tajemnica kurczącego się domu np. albo Tajemnica jęczącej jaskini, Tajemnica krzyczącego zegara etc..
jęczybuła (12 lipca 2009) -
sorry, ja nie lubie starannych rankingow. super fajna lektura w czasach podstawowkowych byla seria o stalowym szczurze harriego harrisona.
em c (12 lipca 2009) -
w przypadku szklarskiego kolejność dokładnie odwrotna powinna być. "wśród łowców głów" na pierwszym zdecydowanie, i w każdym wydaniu jakie widziałem najlepsza okładka. Robert Luis Stevenson: 1.wyspa skarbów 2. dr Jekyll i pan Hyde 3. czarna strzała 4. porwany za młodu tyle czytałem. wiem tylko, ze dużo stracił ten komu nie przeczytano 'wyspy skarbów' w przedszkolu. Robert E. Howard (opowiadania): 1. pełzający cień 2. czerwone ćwieki 3. ludzie czarnego kręgu 4. za czarną rzeką 5. godzina smoka
to ja poprosze top 5 Bahdaja(zajebiste nazwisko, cnie?) i nuty do amelii.
la di da (12 lipca 2009)